کارگاه میراث مستند و جهانی و روش‌های تحقیق در نسخه‌پژوهی برگزار شد

۲۳ دی ۱۴۰۲ | ۱۳:۳۱ کد : ۲۶۷۰۹ اخبار ستادی
تعداد بازدید:۱۷۸۰
کارگاه عملی و تخصصی "میراث مستند و جهانی و روش‌های تحقیق در نسخه‌پژوهی" با همکاری کتابخانه مرکزی و مرکز نشر، معاونت پژوهش، فناوری و نوآوری و هسته کارآفرینی دانشکده ادبیات و علوم انسانی روزهای دوشنبه و سه شنبه ۱۸ و ۱۹ دی ۱۴۰۲ویژه اعضای هیأت علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه بیرجند، دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه پیام نور به دو صورت حضوری و مجازی در سالن بشارت دانشگاه برگزار شد.
کارگاه میراث مستند و جهانی و روش‌های تحقیق در نسخه‌پژوهی برگزار شد

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، کارگاه عملی و تخصصی میراث مستند و جهانی و روش‌های تحقیق در نسخه‌پژوهی با تدریس دکتر فریبا افکاری، رئیس کتابخانه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و عضو کمیته ملی برنامه حافظه جهانی یونسکو در ایران و مژده محمدی ، کتابدار ارشد کتابخانه تخصصی وزارت امور خارجه و عضو کمیته کارشناسی برنامه حافظه جهانی یونسکو در ایران و پژوهشگر نسخ خطی به مدت 10 ساعت برگزار شد.
تعاریف منابع خطی، معرفی انواع منابع خطی و ویژگیهای آن، معرفی نمونه‌هایی از انواع منابع خطی و اسناد  تاریخی، آشنایی با اصول و عناصر نسخه‌شناسی، معرفی ابواب و فصول کتاب و تقسیمات آن، توضیحاتی درباره کاتبان و اهمیت و نقش آن در اعتبار نسخه‌شناسی از جمله مباحثی بود که مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. همچنین تصاویر و نمونه‌هایی از نسخه‌های منحصر به فرد جهت معرفی انواع خطوط بکار رفته در نسخه‌ها، نمونه امضاها، انجامه‌ها و یادداشتهای موجود در نسخ خطی، انواع کاغذهای ایرانی، چینی، سمرقندی و ... ، انواع مجلدات نسخ خطی، نمونه اسناد و نقشه‌های تاریخی، نامه‌های تاریخی، معرفی انواع نسخه شناسان معروف ایرانی و کتابخانه‌هایی که نسخ خطی معروف در آن‌ها نگهداری می‌شود به صورت جداگانه به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.  مباحثی از قبیل بررسی انواع نسخه ها از نظر کاتب و کتابت اعم از نسخه مسوده یا مؤلف، نسخه‌های مقابله‌شده، نسخه های املاء شده یا خوانده شده بر کاتب، نسخه‌های سماع شده آشنایی با کانون‌های کتابت و نسخه‌برداری، آشنایی با اصول و عناصر نسخه‌شناسی، بررسی عناصر فهرست‌نویسی نسخه‌های خطی و تعاریف آنها  در ادامه کارگاه مورد تشریح و بررسی قرار گرفت. معرفی نرم‌افزارها و پایگاه‌های داخلی و خارجی جهت جست‌وجوی نسخ خطی از جمله سایت کتابخانه ملی،پایگاه جامع اطلاع‌رسانی کتب خطی و بخش نسخه‌های خطی و اسناد دانشگاه تهران، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از جمله موضوعاتی بود که در ادامه به اشتراک گذاشته شد. در پایان کارگاه و مراسم اختتامیه کارگاه گواهی شرکت در کارگاه توسط مدرسین و  دکتر علیزاده بیرجندی و دکتر نوروزی به شرکت‌کنندگان تقدیم شد.

آخرین ویرایش۲۳ دی ۱۴۰۲